Holland Solar vreest prijsstijging zonnepanelen door EU-importheffingen

Holland Solar vreest prijsstijging zonnepanelen door EU-importheffingen

Holland Solar, de branchevereniging van installateurs en verkopers van zonnepanelen, vreest dat de mogelijke importheffingen die de Europese Unie wil instellen op Chinese zonnepanelen de prijzen de komende maanden fors kan laten stijgen.

Persbureau Reuters meldt dat Europese importeurs van goedkope Chinese zonnepanelen binnenkort hun geïmporteerde panelen bij de douane moeten registreren. Dit zou in aanloop zijn naar een mogelijke importheffing die de Europese Unie later dit jaar zou willen instellen. Tevens zou er de dreiging zijn dat er op de geregistreerde panelen met terugwerkende kracht een importheffing betaald moet worden. Hoe hoog deze heffing zal zijn, moet nog bepaald worden, maar schattingen lopen uiteen van 60 tot 85 procent van de inkoopprijs.


Holland Solar, de brancheorganisatie van installateurs en verkopers van zonnepanelen in Nederland, vreest dat de registratie een voorbode is van aanzienlijke heffingen op Chinese panelen. Hierdoor kunnen ook Nederlandse importeurs die hun panelen verplicht bij de douane registreren geconfronteerd worden met importheffingen, die al dan niet met terugwerkende kracht geïnd zullen worden. Gerard van Amerongen, voorzitter van Holland Solar, laat aan Tweakers weten dat de prijzen van zonnepanelen de komende maanden mogelijk omhoog zullen gaan, omdat importeurs een 'uiterst onzekere periode ingaan'. De laatste jaren daalde de prijzen van zonnepanelen juist aanzienlijk, met name door de komst van goedkope panelen van Chinese fabrikanten.


Van Amerongen laat tevens weten dat de onzekerheid bij importeurs tot tenminste december kan gaan duren, omdat dan pas een definitief besluit over de importheffingen wordt verwacht. Desondanks is Holland Solar an sich voorstander van het beschermen van de Europese markt, maar Van Amerongen wil niet zeggen of importheffingen daarvoor wel het juiste middel zijn.


De Europese Unie overweegt de heffingen in te voeren omdat Chinese fabrikanten zich massaal schuldig zouden maken aan dumping en daarmee oneerlijk zouden concurreren met fabrikanten in de Europese zonnepanelensector. Onder andere vanuit het Duitse bedrijfsleven is gelobbyd voor een dergelijke heffing. Desondanks zou een Europese heffing volgens installateurs van zonnepanelen een fors banenverlies kunnen opleveren: bij een heffing van 60 procent op de inkoopprijs zouden de komende drie jaar in de EU circa 242.000 banen verloren gaan.